A bird’s eye view of the pavilion reveals the flower-shaped roof construction that gives the pavilion its name. The pentagonal floor plan dispenses with symmetrical axes, enhancing a sense of the pavilion’s non-directional openness and lightness.

The construction is based on the principle of structural reciprocity; it is a so-called reciprocal frame structure in which all load-bearing elements rest on one another in a way that continuously reduces its span until the roof is eventually closed in a ring-shaped configuration.

The constant height of the beams, along with the shorter span of each successive ring, increases beam inclination so that the opening of the roof becomes larger as it rises upwards. The roof beams protrude laterally into a triangular shape, such that the shape of the roof structure simultaneously forms the roof cladding.

The pavilion’s column shape merges with beams and roof cladding to form a complex overall structure. Their shape follows the flow of gravity in the construction with a widening of the column foot and roof connection.

Though wild and expressive-looking from the outside, a look at the pavilion’s roof from below reveals its structural logic.

The pavilion derives symbolic character from its creative and constructive fusion into a spatially complex structure and its white colour, which sets it apart from the surrounding greenery.

The geometric play of the construction, which is only gradually revealed during a visit to the pavilion, is analogous to the structural beauty of a rose blossom – like the ones that can be admired in the neighbouring rose garden.